cykl debat

Forum Dialog +

Pierwsza debata w ramach Forum Dialog +, porusza niezwykle aktualny temat na który wypowiedzą się wybitni eksperci: amb. Fried, gen. Wojciechowski, prof. Zysk i poseł CDU Reichel.
Konferencja

25 lat Polski w NATO. A gdyby Sojuszu nie było...

W 25 rocznicę przystąpienia Polski do NATO odbędzie się na Uniwersytecie Warszawskim konferencja, podsumowująca znaczenie rozszerzenia Sojuszu.
dowiedz się więcej
Wniosek Frakcji CDU/CSU w sprawie działań w obszarze stosunkó...

Debata w Bundestagu o stosunkach polsko-niemieckich

W czwartek 22.02.24 odbyła się w Bundestagu niezwykle ciekawa debata na temat wagi stosunków polsko-niemieckich z udziałem m.in. Knuta Abrahama, Paula Ziemiaka i Dietmara Nietana.
debata wokół książki Rolfa Nikela

"Wrogowie, Obcy, Przyjaciele: Polska i Niemcy"

Tym razem zapraszamy do Wrocławia na spotkanie z autorem książki "Wrogowie, Obcy Przyjaciele" Rolfem Nikelem i debatę z udziałem wybitnych znawców stosunków polsko-niemieckich.
Weihnachten2023W

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Spokoju, radości, dostatniego świętowania, spotkań z najbliższymi i nadziei na dobry Nowy Rok 2024, pełen sukcesów i spełnionych marzeń!

Witamy

Jedność Europy była marzeniem nielicznych i nadzieją wielu. Dziś jest dla wszystkich koniecznością (Konrad Adenauer). Witamy na stronie internetowej pierwszego przedstawicielstwa Fundacji Konrada Adeanuera w krajach byłego bloku wschodniego. Otwarcie naszego biura latem 1989 r. było wyrazem uznania dla walki Polaków o wolność, demokrację i prawa człowieka w Europie.
więcej o nas

Mediathek

Poitik International - Podcast
Polen, Frankreich und Deutschland - Das Weimarer Dreieck unter neuen Vorzeichen
Wir empfehlen herzlich einen Podcast mit David Gregosz, der Leiter der KAS in Polen, über die Rolle Polens in Europa, und im Weimarer Dreieck angesichts der Krieges in der Ukraine.
Forum Dialog+
NATO w godzinie próby
Pierwsza debata w tym roku: aktualny temat i wyjątkowi goście: Daniel Fried, Markus Reichel i gen. Wojciechowski. Moderacja Marcin Antosiewicz
Forum Dialog+
POLITYKA NOWEGO RZĄDU RP WOBEC SĄSIADÓW: UKRAINY I NIEMIEC
Zapraszamy na ostatnią w tym roku debatę na temat polityki zagranicznej nowego polskiego rządu wobec Niemiec i Ukrainy
Debata: Polska racja stanu 1989-2023
Prezentacja książki: Premier 1989-1990 - Tadeusz Mazowiecki
Zapraszamy do obejrzenia debaty z udziałem dr Anny Materskiej-Sosnowskiej, prof. Andrzeja Friszke i prof. Klausa Bachmanna, prowadzonej przez prof. Mirosława Wyrzykowskiego.
Podcast Forum Dialog Plus
Ukraina szybciej wstąpi do NATO niż UE
Zapraszamy do wysłuchania najnowszego podcastu, który Marcin Antosiewicz nagrał z b. ambasadorem Polski w Ukrainie, Janem Piekło.
międzynarodowa konferencja
Warsaw Security Forum
FKA również w tym roku wzięła udział w tym ważnym wydarzeniu, poświęconemu sprawom bezpieczeństwa, organizując debaty z udziałem niemieckich polityków.
Auslandsinfo Spotlight
Schicksalwahl in Polen?
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Davidem Gregoszem na temat zbliżających się w Polsce wyborach parlamentarnych.
Forum Dialog +
Członkostwo Ukrainy w NATO gwarancją trwałego pokoju w Europie
Polsko-niemieckie spojrzenie na rezultaty szczytu NATO prezentują w najnowszej debacie: dr M. Bonikowska, prof. K. Miszczak i R. Freudenstein.
Podcast Forum Dialog +
Państwo upadłe: Przewodnik po rozłamie Rosji
Spojrzenie na Rosję oczami amerykańskiego eksperta, Janusza Bugajskiego, amerykańskiego politologa, eksperta The Jamestown Foundation w Waszyngtonie.
"Pierwsza kostka domina?"
70. rocznica powstania czerwcowego 1953
Wspominamy niemiecki czerwiec '53, kiedy to jednostki Stasi, policji i Armii Czerwonej krwawo stłumiły niemiecki bunt przeciwko władzy komunistycznej.

wydarzenia